Zwart licht, 2004

installation

Zwart Licht (Black Light) is first shown as an installation in 'de Nieuwe Vide' in Haarlem. The installation existed out of two parts; a videoprojection (trivia) on a wall and a wallpapered space behind this projection. A door at the right in the projection was the entrance to this space. The soundscape is made by Berend Dubbe on the Mellotron.

 

part of the videoloopTrivia

Voor Zwart Licht maakten de kunstenaars een levensgrote videoprojectie, waarin voorwerpen de ruimte ingeslingerd worden. Haarborstels, wasmachines, torpedo’s, vrachtwagens, vliegtuigen en meubels tuimelen over elkaar heen. Het is een willekeurige greep uit de dingen die ons omringen. Zoals in het dagelijks leven alles een onwrikbare vaste plaats en samenhang lijkt te hebben- stoelen staan om de tafel, de tafel staat in huis, het huis staat in de straat en daar rijden weer auto’s overheen- zo verliezen alle voorwerpen hun vaste waarden en vormen in een nieuwe wereld waar geen samenhang meer is. Een raket heeft dezelfde zwaarte als een vuilnisbak als een auto als een koffiepot als een vliegdekschip. Eenzelfde onthechting met de wereld om hen heen ervaren de kunstenaars zelf ook in het dagelijkse leven. Is er een systeem te ontdekken? Of worden we uiteindelijk toch meegezogen in een wereld waar we geen grip op hebben?
In de projectie bevindt zich een deur. Deze deur komt uit in een ruimte behangen met zwartwitte patronen. De patronen zijn opgebouwd uit tekeningen die de kunstenaars hebben gemaakt tijdens een verblijf in Spanje. De aldaar gemaakte 3000 plantenfoto’s waren het uitgangspunt voor de tekeningen. Het vooralsnog regelmatige patroon lijkt op een klassiek behang. Maar dan komt het behang tot leven in de hoeken, er ontstaan zwarte gaten en de bloemen worden aangevreten door schimmels, die al snel de wanden bedekken. Ook hier wordt een systeem ontwricht, en belandt je als bezoeker in een andere dimensie, waar alles op losse schroeven staat.

Martijn Lucas Smit